5x Stoofvlees


Het heerlijke aan de herfst en winter zijn natuurlijk de soepen en stoofschotels! Met name stoofschotels vind ik echt heerlijk. Vlees dat uren staat te sudderen en uit elkaar valt als het klaar is. Het hele huis geurt heerlijk met de specerijen die aan het vlees worden toegevoegd. Mij geeft het altijd een heerlijk warm en knus gevoel.


Vlaamse wildstoof met knolselderijfriet


1. Wildragout met kastanjechampignons

Deze wildragout met kastanjechampignons is een heerlijk gerecht voor in het najaar. Ik ben sowieso groot fan van stoofvlees en zeker van wild. In dit gerecht heb ik hert en wild zwijn gebruikt. Door de toevoeging van steranijs, venkelzaad, laurier en tijm krijgt deze ragout een heerlijke volle smaak. Het vlees wordt 2-3 uur gestoofd in donker bier en op het laatste moment worden winterpeen en de kastanjechampignons toegevoegd.

 

2. Aziatische stoofschotel

Voor wie van de Oosterse keuken houdt is deze Aziatische stoofschotel het einde! Het heeft wat tijd nodig om hem zo lekker te krijgen, maar het is het meer dan waard. Als het vlees goed gegaard is valt het na 3 uur uit elkaar. Daarbij krijgen de kruiden alle tijd om veel smaak aan het vlees en vocht af te geven. Echt een van mijn favoriete stoofschotels!

 

3. Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon is een typisch Frans boerengerecht dat is doorgedrongen tot de “haute cuisine”. Het betekent letterlijk “rund op zijn Bourgondisch” en wordt van oorsprong gemaakt met stoofvlees, ui, buikspek, champignons en natuurlijk rode wijn. Ook wordt er een “bouquet garni” aan toegevoegd. Dit is een pakketje van samengebonden verse kruiden en wordt mee gegaard om smaak te geven aan het gerecht. Wel is het belangrijk dat er voldoende vocht in de pan zit en het pakketje er goed in ligt, anders kan het zijn smaken niet afgeven. De kruiden die in een bouquet garni zitten variëren afhankelijk van het gerecht en seizoen, maar over het algemeen bestaat het uit: verse peterselie, tijm & laurier.

4. Vlaamse wildstoof met knolselderijfriet

Vlaamse wildstoof! Het heerlijke aan de herfst en winter vind ik alle stoofschotels en soepen! De bereiding duurt misschien wat langer, maar het hele huis geurt en je houdt er super mals vlees aan over. Daarbij is het super gemakkelijk te maken. Ik dacht voorheen altijd dat het heel veel werk was en niet gemakkelijk om zelf te maken. Maar dat is dus niet het geval, het kost alleen wat tijd.

 

5. Varkens-afelia met orzo

Als het vlees in deze varkens-afelia goed gestoofd is, is het zo mals dat het op je tong smelt! Afelia is een Grieks gerecht, dat bestaat uit varkensvlees, rode wijn en korianderzaad. Vrij simpel dus! Maar oh zo heerlijk van smaak.

Orzo ook wel risoni genoemd, is meestal gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Alleen kan de naam soms wat verschillen. In de supermarkt is bijvoorbeeld het merk “De Cecco” krijgen en zij noemen het riso. 

"Food with passion & a smile"

2 replies on “5x Stoofvlees”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.