Asperges à la Flamande


Het aspergeseizoen is weer begonnen! En natuurlijk mag hét klassieke recept Asperges à la Flamande niet ontbreken. Een heerlijk simpel recept bestaande uit gekookte witte asperges, een mimosa van ei, peterselie en geklaarde boter.Ingrediënten (voor 3-4 pers):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: 40 min.
  • 1,5 kilo witte Limburgse asperges
  • 6-8 eieren
  • 15 g platte peterselie
  • 250 g roomboter
  • vers geraspte nootmuskaat

Extra:

  • aspergeschiller of dunschiller
  • schuimspaan

Bereiding:

Spoel de asperges onder koud water af. Schil de asperges met een asperge of dunschiller. Begin telkens net onder het kopje. Als ze goed geschild zijn snijdt je ongeveer 1,5 cm van de onderkant af. Bewaar de schillen en achterkantjes voor later (aspergesoep).
Breng in een ruime soeppan of een aspergepan water aan de kook met een snufje zout. Kook de asperges in 15 tot 20 min. gaar. Zorg dat je minimaal 2,5 liter water aan de kook brengt i.v.m. de soep in het volgende recept.

Breng ondertussen een steelpannetje met water aan de kook en voeg de eieren een voor een voorzichtig toe. Kook de eieren in +/- 10 min. gaar. Giet af en spoel met koud water af.

Verwarm de boter in een ander steelpannetje. Schenk over in een schenkbakje maar let erop dat je enkel het gele, doorzichtige gedeelte gebruikt en gooi de witte resten weg.

Pel de eieren en prak ze met een vork redelijk fijn. Hak de peterselieblaadjes fijn. Meng de eieren met de fijngehakte peterselie en schenk ongeveer 1/3 van de gesmolten boter erdoor.

Schep met een schuimspaan de asperges uit het kookvocht als ze gaar zijn. Bewaar het kookvocht! Leg +/- 5 asperges op ieder bord. Schep een beetje van de ei-peterselie mimosa erover en schenk er nog wat van de geklaarde boter over.

Tip: Als je de asperges niet direct nadat je ze gekocht hebt gaat gebruiken kun je ze het beste in een vochtige theedoek inwikkelen en in de koelkast leggen.
Je kunt er ook eventueel nog wat plakjes gekookte ham bij serveren.

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.