Chef’s Table door Maastricht Culinair


Vorige week maandag, 7 mei, was ik uitgenodigd door Maastricht Culinair voor de 4e editie van Chef’s Table. Georganiseerd door ondernemers van Maastricht Culinair. Ditmaal vond het event plaats op de biologische stadsboederij De Poshoof van de familie Niesten, dat aan de rand van Maastricht ligt. Het thema van deze Chef’s Table was “creaties met Maastrichtse asperges”. Drie verschillende chefs gingen aan de slag met dit witte goud en serveerden allemaal een gerechtje met asperges onder begeleiding van de lekkerste wijnen van Thiessen Wijnkoopers.Aspergesteken

De dag begon met een uitleg over de asperges door gastheer Raymond Niesten. Uniek aan zijn asperges is namelijk dat ze groeien in Limburgse lössgrond. Een mineraalrijke en voedzame grond. Hierdoor krijg je een andere asperge dan gewoonlijk. Deze asperges zijn iets witter en ook de smaak is anders. Zo wordt gezegd dat asperges uit lössgrond iets zoeter en steviger zijn. Asperges die in lössgrond groeien kenmerken zich ook door een wat latere oogst. Naast het gegeven dat de asperges in lössgrond groeien, is De Poshoof ook een biologisch landbouwbedrijf en proberen ze het bodemleven zo min mogelijk te verstoren door geen kunstmest en pesticiden te gebruiken.

Na de uitleg van Raymond hebben we een korte wandeling naar de aspergevelden gemaakt, waar we zelf de asperges mochten steken. Enorm leuk om allemaal te horen en te zien hoe het bedrijf te werk gaat en hoe de asperges gestoken worden. Hier werden we getrakteerd op een overheerlijke amuse verzorgd door Peter van Rooij van Restaurant Vanille.

 

Gerechten

Terug op de boerderij kregen we een voor-, hoofd-, en nagerecht geserveerd. Hierbij werd iedere creatie kort toegelicht door de chef. Als voorgerechtje kregen we een heerlijke flan van asperge met rivierkreeftjes, bulgur en ei crème geserveerd. Dit gerechtje werd verzorgd door chef Remy Mooren van Restaurant De Mangerie. Het hoofdgerecht werd verzorgd door Colette de la Rosette, chef-patrones van Restaurant Les Marolles. Zij serveerde de Klassieke, à la Flamande (op Vlaamse wijze) en als nagerecht kregen we een waar kunstwerk! Deze werd verzorgd door chef Rodny Welters van Restaurant Novo New Dining. Hier was ik zelf het meest benieuwd naar, omdat ik nog nooit een dessert had gehad waarin asperges waren verwerkt. Het was een ware smaaksensatie!

Het was een fantastische ervaring om bij dit event aanwezig te zijn, om te zien wat Maastricht & Regio allemaal te bieden heeft en om de verschillende chef’s aan de slag te zien gaan met deze unieke asperge. Alle smaakcreaties met de Maastrichtse asperge kun je terugvinden op de menukaart van de deelnemende restaurants. 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.