Christmas special 2016 #2 De voorbereidingen, 8 tips om je voor te bereiden op je kerst koken


Christmas Special

Het kerstdiner is iets waar veel mensen tegenop zien, omdat het een hoop stress kan geven! Zelf kijk ik het hele jaar uit naar deze periode omdat ik de hele sfeer in de decembermaand geweldig vind, de warmte, knusheid en natuurlijk het eten, maar ook het plannen van het diner. Zelf werk ik alles ruim van tevoren uit, het hele diner organiseren en uitwerken geeft niet alleen op het moment zelf rust, maar ook tijdens het koken en het diner zelf, omdat ik alles tot in de puntjes voorbereid. In deze post geef ik je dan ook 8 tips om je kerst koken voor te bereiden en om stress tijdens het koken en diner zoveel als mogelijk te voorkomen.


Christmas Special


1. Op welke dag kook jij of kook je zelfs meerdere?

Het is natuurlijk de belangrijkste vraag. Op welke dag ga je koken of kook je wellicht meerdere dagen? Aan de hand hiervan kun je straks je planning maken en eventueel al gerechten voorbereiden.

2. Hoeveel mensen komen er eten?

Ook is het natuurlijk erg handig om te weten hoeveel mensen er komen eten. Aan de hand hiervan kun je bepalen hoe je menu eruit gaat zien. Bij 4-6 personen kun je natuurlijk gemakkelijker meer gerechten maken dan bij 8-12 of misschien zelfs wel meer. Dan ga je op zoek naar gemakkelijke recepten en recepten die je al kunt voorbereiden.

3. Hoeveel gangen ga je serveren?

Bepaal van tevoren hoeveel gangen je wilt serveren. Als je meerdere gangen kiest zorg er dan voor dat je kleine, lichte gerechtjes kiest. Zelf prefereer ik het liefst een niet al te grote groep (6-8), omdat ik graag 7-8 gerechtjes maak. Met een grote groep moet je dit echt niet doen, omdat het uitserveren en afruimen al veel meer tijd in beslag neemt en je natuurlijk niet tot middernacht aan tafel wilt zitten! Ook is het afhankelijk van het aantal dagen dat ik kook als ik 2 of 3 dagen gasten heb ga ik natuurlijk niet iedere dag 8 gangen voorzetten, dan houd ik het ook simpeler.

4. Het samenstellen van het menu

Nu je de bovenste 3 dingen vast hebt staan kun je je menu gaan samenstellen. Ik probeer zelf altijd zoveel mogelijk variatie erin te hebben. Denk daarin bijv. aan, vis, vlees & vegetarisch maar ook qua smaak, kleur en textuur. Probeer dan ook te voorkomen dat je gerechten gaat dubbelen. Zelf kies ik sowieso altijd een aperitief met amuse, een soepje, voorgerechtje, hoofdgerecht, kaas en een dessert. Ook is het natuurlijk handig om na te gaan of een van je gasten dieetwensen of bepaalde allergieën heeft!

5. Het uitwerken van het menu

Als ik het menu samengesteld heb ga ik alles uitwerken. Ik maak dan verschillende lijstjes die ik kan afvinken en zodat ik een goed overzicht hou. Zo werk ik de bereiding van alle gerechten uit met daarbij vermeldt: de bereidingstijd, het aantal dagen/uren dat ik het gerecht van tevoren kan maken en de ingrediënten natuurlijk. Dit typ ik uit in de volgorde van de te serveren gerechten.

6. Stappenplan opstellen

Na het uitwerken van het menu begin ik aan een stappenplan. Daarbij maak ik nieuwe lijsten: een lijst waarop ik alle ingrediënten samenvoeg en een boodschappenlijst creëer, zodat ook duidelijk wordt wat ik moet bestellen bij de slager, vishandel of poelier.

Daarna maak ik een lijst waarbij ik de gerechten die ik het langste van te voren klaar kan maken boven aanzet en afwerk naar beneden toe met de gerechten die op het laatste moment klaar gemaakt moeten worden. Zo staat dus een gerecht wat ik 2 dagen van tevoren klaar kan maken bovenaan.

Tot slot maak ik dan een planning aan de hand van de tijd die ik met een gerecht bezig zou zijn en verdeel het over de dagen. Ik houd hier altijd rekening met meer tijd per gerecht, omdat je meestal toch iets meer werk hebt.

7. Welk servies ga je gebruiken en heb je voldoende?

Zelf bepaal ik ook altijd per gerecht welk servies & bestek (bordje, glaasje of kommetje) ik ga gebruiken. Zo kan ik zien of ik er genoeg van heb en of ik eventueel wat extra moet halen of zelfs iets nieuws voor bepaalde gerechten. Daarbij verzamel ik dan ook alles en zet het bij elkaar zodat ik een goed overzicht heb en alles meteen bij de hand heb.

8. Decoratie

Ga je decoratie gebruiken of niet? Zelf hou ik het simpel, maar ik wil wel altijd een menukaartje op tafel dus hier besteed ik wel tijd aan. Dit doe ik al een paar weken van tevoren. Bedenk goed wat je aan tafeldecoratie wilt en nodig hebt en haal het bijtijds in huis. Denk hierbij ook aan het strijken van je tafellaken en servetten of het oppoetsen van je zilveren bestek. 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.