Christmas special 2016 #3 Keukentips


Christmas Special

Een goed begin is het halve werk! Een spreekwoord wat absoluut geldt rond de kerstdagen. Je kunt je door goede voorbereidingen te treffen een hoop stress besparen en ervoor zorgen dat je niet voor verassingen komt te staan.


Christmas Special


1. Ordenen

Zorg dat je alle (niet gekoelde) ingrediënten al apart zet. Bijv. in een doos zodat je met het koken alles snel bij de hand hebt. Zelf maak ik al jaren gebruik van een extra keukenblokje op wieltjes. Hierop zet ik alle (droge) ingrediënten en eventueel ook servies dat ik nodig heb.

2. Schoon servies & bestek

Kijk je servies en bestek van tevoren goed na en geef het eventueel een extra wasbeurt. Het zou zonde zijn als je tijdens het koken erachter komt dat bepaald servies niet helemaal schoon is.

3. Koelruimte

Check of je genoeg koelruimte hebt (koelkast/vriezer/koelbox). Maak eventueel van tevoren extra ruimte vrij, zodat je genoeg ruimte hebt om alles wat gekoeld moet staan te koelen. Als het buiten koud genoeg is, is dat natuurlijk ook ideaal om bijv. je wijn e.d. neer te zetten. Dit bespaart je weer ruimte in de koelkast. Houdt hierbij wel rekening met het weer, zoals regen.

4. Boodschappen

Haal je drank en “droge” ingrediënten ruim van te voren. Dan zit je niet in al die drukte en hoef je op het laatste moment alleen nog de ingrediënten te halen die minder lang houdbaar zijn. Geef je bestelling ook ruim van tevoren door aan de slager, vishandel of poelier.

5. Decoratie

Controleer je tafellaken en servetten op eventuele vlekken en zorg dat ze schoon en gestreken zijn. Maak je menukaarten of tafelkaartjes van tevoren klaar en leg bij ze bij je servies.

6. Schoon en leeg werkvlak

Zorg dat je keuken goed opgeruimd is zodat je een schoon en opgeruimd werkvlak hebt. Bepaal ook voor jezelf waar je je gerecht bereidt en klaarmaakt. 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.