Franse uiensoep


Een goede Franse uiensoep is een van de soepen die ik het liefste in de herfst of winter eet. Het is niet zo moeilijk om te maken, maar vergt wel enige tijd! Als ze ergens uiensoep op de kaart hebben staan waag ik het altijd weer om hem te proberen, maar het is steeds weer een teleurstelling. De meeste uiensoepen smaken zelfs niet eens naar uien maar worden overheerst door kruiden. Wat ook nog wel eens voorkomt is dat de uien niet gaar zijn. Voor een goede uiensoep moeten de uien minimaal 1 uur bakken! En daarna moeten de uien nog 1 uur in de bouillon trekken. Daarbij wordt vaak stokbrood gebruikt, wat ik niet zo lekker vind, maar ook erg onhandig om fatsoendelijk je soep te kunnen lepelen. Ik prefereer daarom beschuit.

Ik maak de soep meestal in de morgen dan trekt hij langer. En heeft ie dus meer smaak.


Franse uiensoep


Ingrediënten (voor 4 pers):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: bakken min. 1 uur, trekken min. 1 uur., oven 20 min.

 

  • 1 kg grote uien
  • 70 g roomboter
  • 1,5 l runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • zout & peper
  • 6 beschuiten
  • 300 g gruyère 

Extra:

  • hittebestendige kommen

 

Bereiding:

Haal de schil van de uien en halveer ze. Snijdt de uien in schijfjes. Niet te dun! Smelt de boter in een grote (soep)pan en doe de uien hierin. Bak de uien in ± 30 min. met het deksel op de pan, op middelhoog tot laag vuur tot ze zacht zijn en tot de uien tot de helft van de pan geslonken zijn. Schep tussendoor de uien af en toe om.

Draai het vuur hoger en bak de uien nog 40-60 min goudbruin. Schep af en toe om. Houdt de uien goed in de gaten. Je wilt natuurlijk niet dat ze aanbranden! Voeg de bouillon toe en draai het vuur laag. Laat de soep minimaal een uur zachtjes trekken.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schep de soep in de kommen en laat nog een rand van minimaal 2 cm. vrij. Leg in iedere kom 1 beschuit en vul met de andere twee beschuiten de kom op zodat de bovenkant helemaal bedekt is. Verdeel de kaas over de kommen en zet de kommen voor ± 20 min. in de oven en bak de kaas goudbruin en krokant. Zet eventueel de laatste 5 min. de ovengrill aan. Maar blijf erbij! Het laatste gedeelte gaat snel.


 


 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.