Homemade vlierbloesemsiroop


De vlier is een kleine boom die in half mei tot begin juni in de bloei staat. De bloesem geurt echt heerlijk en ruik je al van een afstand. De bloesem kan je dan ook in deze maanden plukken om er siroop van te maken. De Siroop kun je gebruiken voor limonade door er gewoon wat water aan toe te voegen, maar is ook heel lekker met een scheutje prosecco en wat muntblaadjes: de alom bekende ‘Hugo’.

Dit is een receptje dat ik van mijn moeder heb. Zij maakt de siroop ieder jaar weer. Vroeger was het voor mij een feest om mee de bloesem te gaan knippen. In onze kelder stond altijd een hele voorraad met vlierbloesemsiroop om bijvoorbeeld cadeau te geven als we ergens een etentje hadden.

Leuk weetje: vlierbloesem werkt ontstekkingsremmend en vochtafdrijvend, waardoor de bloesem goed werkt tegen verkoudheid en koorts als je er bijvoorbeeld thee van trekt.


Vlierbessembloesem


Ingrediënten (Voor 8 flessen van 0,75 l):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: 60 min., 3-4 dagen trekken

 

  • 1 boodschappentas vol bloesem van de vlier, grote groene steeltjes en eventueel blaadjes verwijderd
  • 4,5 l water
  • 3 citroenen, in plakjes
  • 4,5 kg (biologische) rietsuiker, kan natuurlijk ook met gewone suiker als je hem bijv. lichter van kleur wilt.
  • 0,75 mg citroenzuur (verkrijgbaar bij een speciaalzaak)

Extra:

  • grote pan
  • kaasdoek
  • trechter
  • 8 flessen (0,75 l) en passende rubberen weck-dopjes
  • schuimspaan 

 

Voorbereiden:

Leg de vlierbessenbloesem uit, zodat eventueel beestjes eruit kunnen kruipen. Vervolgens neem je een grote pan waarin je vlierbloesem legt. Spoel de vlierbloesem niet van te voren uit!

Snijdt de citroen in plakjes en verdeel deze tussen de vlierbloesem, giet het water erover en laat het afgedekt met een deksel 3 tot maximaal 4 dagen op een koele plaats staan (kelder bijvoorbeeld). Als je grote weck-potten hebt kun je de vlierbloesem ook hierin doen.

 

Bereiding:

Spoel de flessen vlak voor gebruik goed uit met soda en daarna naspoelen met warm water. Mocht je losse rubberen weck-dopjes hebben dan kook je deze eerst even kort voor gebruik. Laat ze goed uitlekken op een schone theedoek.

Na 3-4 dagen, schep je de bloesem in het kaasdoek en zeef je al het vocht hierdoor. Goed uitknijpen zodat het citroensap erbij komt. Vervolgens giet je het verkregen sap terug in de pan en voegt de suiker toe. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur. Blijven roeren! Er ontstaat een dun wit (schuim) laagje, dit schep je er telkens af met een schuimspaan welke je iedere keer even goed afspoelt onder de kraan. Als het kookt draai je het vuur laag en voeg je het citroenzuur toe (hierdoor blijft de siroop langer houdbaar). Roer het goed door en wacht even totdat het schuim grotendeels weg is en draai dan het vuur uit.

Ik verdeel de siroop op in 3 porties i.v.m. de grootte van de pan en om overkoken te voorkomen door toevoeging van het citroenzuur. Ik kook dus telkens 1,5 liter vocht met 1,5 kilo suiker.Schenk de siroop meteen daarna (als deze nog heet is) in de flessen met behulp van een trechter en sluit ze af met het weck-dopje, zodat ze vacuüm trekken. Dit doe je door het rubberen dopje goed in te drukken en even met een achterkant van een theelepeltje het dopje aan de zijkant te laten ontluchten.

Zet ze weg tot gebruik op een donkere, koele plek. Je kunt ze gesloten 1 jaar bewaren. Als je ze eenmaal open hebt gemaakt kun je ze het beste in de koelkast bewaren en zijn ze nog 2 maanden houdbaar.

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.