Kweeperenjam


Kweeperenjam! Heerlijk voor op brood, maar ook heerlijk bij een stukje gruyère of grottenkaas! Kweeperen zijn niet zo heel erg bekend en voor zover ik weet ook niet in een gewone supermarkt te verkrijgen. Ze hebben een heerlijke, aparte smaak en zelf prefereer ik een jam of stroop hiervan bij de kaas.

Kweeperen kun je krijgen bij een groentespeciaalzaak, markt of boer. Dat laatste is waar ik ze zelf ook vandaan haal. Op deze boerderij kun je de heerlijkste groenten, fruit en eieren krijgen en dus ook kweeperen.

Kweeperen zijn vrij hard en je kunt ze dus ook niet schillen, waardoor je ze met schil bereidt. Toen ik ze de eerste keer zag vroeg ik; hoe komt het dat ze zo stoffig zijn? Maar deze peren maken dus een laagje aan waardoor ze er heel stoffig uitzien! Goed afvegen met een droge doek en daarna even wassen en ze zijn klaar voor gebruik.


Kweeperenjam


Ingrediënten (voor ± 10 potten):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: 1 uur en 45 min. / uitlekken minimaal 12 uur

 

  • 6 kg kweeperen
  • 2 liter water
  • 1250 g geleisuiker speciaal

Extra:

  • 10 potten à 250 ml
  • groot vergiet
  • kaasdoek / theedoek
  • schuimspaan

 

Bereiding:

Veeg de kweeperen met een droge doek goed schoon. Was ze met koud water en droog de kweeperen af. Snijdt de kweeperen met schil, klokhuis en al in gelijke blokjes en doe ze in een grote pan of verdeel over twee pannen. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat de kweeperen op laag vuur met deksel ± 1 uur koken.

Zet een groot vergiet op een pan en leg hierin een vochtige kaasdoek. Schep met een schuimspaan de blokjes kweepeer uit de pan in het vergiet en giet het vocht uit de pan over de peren. Laat het minimaal 12 uur uitlekken en het liefste 1 nacht. Let er wel op dat het vergiet niet in het vocht staat, anders kunnen de kweeperen niet goed uitlekken.Steriliseer de potten door ze te spoelen met heet water en soda. Laat uitlekken op een schone, droge theedoek. Druk eventueel nog wat vocht uit de kweeperen door de kaasdoek goed van boven dicht te draaien en erop te drukken of in te knijpen. Al zal er niet veel meer uitkomen.

Meet 2250 ml van het vocht af en doe dit een een grote pan. Roer de geleisuiker erdoor en breng op middelhoog vuur aan de kook tot het goed borrelt. Laat het mengsel onder goed roeren 4 min. borrelen en draai het vuur uit.

Schep de warme gelei in de potten en draai het deksel erop. Laat de potten omgekeerd 10-15 min. staan, zodat ze vacuüm trekken en draai ze vervolgens weer om zodat ze verder af kunnen koelen.

Tip: je kunt eventueel als je de gelei dikker wilt hebben wat citroensap bij het koken erbij doen. Wil je weten hoe dik de gelei is kun je een theelepel uit de pan op een bordje scheppen en in de koelkast zetten. Als deze is afgekoeld kun je zien hoe dik de gelei is.
"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.