Limoncello-bosbessentiramisu


Love, love, LOVEE! Deze variant van de klassieke Italiaanse tiramisu is zo yummy! Om je vingers bij af te likken. Door de limoncello, bosbessen en citroen heel fris en een stuk minder machtig dan de gewone tiramisu, daarom ideaal voor in de zomer. Omdat tiramisu rauwe eieren bevat is het heel erg belangrijk dat je eieren goed vers zijn (we willen natuurlijk niet ziek worden).

Savoiardi is de Italiaanse variant op lange vingers. Savoiardi zijn groter en hebben een zachtere, brosse structuur vergeleken de gewone lange vingers en zijn daarom meer geschikt voor een tiramisu. Ze zijn alleen niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Je moet ervoor naar een delicatesse- of speciaalzaak.

Ik heb in dit recept kleine glaasjes gebruikt, maar je kunt ook een grote schaal gebruiken. Dan heb je inplaats van 14 savoiardikoekjes, ± 24 nodig (1 pak).


Limoncello-bosbessentiramisu


Ingrediënten (voor 6  glaasjes):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: 40 min., 5 uur opstijven
 • 2 citroenen, schil geraspt & sap uitgeperst
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 150 ml limoncello
 • 250 g bosbessen
 • 5 eieren, gesplitst
 • 250 g mascarpone
 • ±14 savoiardikoekjes of lange vingers

Extra:

 • mixer
 • citroenrasp
 • citruspers
 • 6 glaasjes

Bereiding:

Verhit in een kleine steelpan op een middelhoog vuur, 100 ml van het citroensap, samen met 100 ml water en 100 g suiker. Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook. Giet 200 ml van de siroop in een maatbeker en roer de limoncello erdoor. Voeg de bosbessen toe aan de rest van de siroop in de steelpan en laat 3-5 min. op zacht vuur koken, zonder te roeren! Laat afkoelen en zet opzij.

Klop intussen met de mixer de suiker en de eidooiers in ± 10 min. tot een lichtgeel, dik en romig mengsel. Voeg de mascarpone en citroenrasp toe en klop tot je een glad mengsel hebt.

Klop in een schone kom, met schone gardes de eiwitten op, tot zich zachte pieken vormen. Spatel met een grote metalen lepel het eiwit, in twee delen door het mascarponemengsel en roer goed door.Draai de savoiardikoekjes even om in de limoncellosiroop en leg een laagje in de glaasjes (ik breek de koekjes doormidden, anders passen ze niet in het glaasje). Schep hier ± 2 grote lepels van het citroenmascarponemengsel overheen en verdeel de helft van de bosbessencompote erover. Herhaal de laag met de koekjes en verdeel de rest van het citroenmascarponemengsel over de glaasjes. Dit zijn nog ± 3 grote lepels per glaasje. Doe de rest van de bosbessencompote in een schaaltje, dek af en zet koel tot gebruik. Dek ieder glaasje af met een klein stukje plasticfolie en laat minimaal 5 uur, maar beter een nacht in de koelkast staan.

Schep vlak voor serveren op ieder glaasje nog een schepje van de bosbessencompote.

"Food with passion & a smile"

2 replies on “Limoncello-bosbessentiramisu”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.