Peren in muskaatwijn met kaas


Peren in muskaatwijn met een kaasplankje! Voortreffelijk als afsluiter van het kerstdiner! Stoofpeertjes zien er altijd mooi en feestelijk uit. Ze kleden je bordje meer aan. En zoals ik al eerder zei, voor mij als groot kaasliefhebber, hoort een kaasplankje echt op het (kerst)menu te staan. Nu ben ik geneigd altijd 4 tot 5 soorten kaasjes te pakken en ook nog redelijke stukken af te snijden, al is dit niet echt aan te raden voor gasten. Zeker met een uitgebreid diner wordt dat veel te machtig.

Zelf ga ik meestal voor een blauwe kaas, een grottenkaas, soort camembert en een wat harder kaasje, zoals parmezaan of gruyère. Grottengruyère bestaat trouwens ook, dat is echt een aanrader!


Peren in muskaatwijn met kaas


Ingrediënten (voor 8 personen):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: 1 uur en 20 min.

 

  • 8 stoofpeertjes Gieser Wildeman 
  • 750 ml muskaatwijn
  • 1 kaneelstokje
  • 5 steranijs
  • 1 vanillestokje, opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • 2 kruidnagels
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 citroen, schil geraspt

Extra:

  • dunschiller
  • zesteur

 

Bereiding:

Doe de muskaatwijn, kruiden, suiker en citroenrasp in een ruime pan, waar alle peertjes in passen. Breng op laag vuur aan de kook en roer goed door tot de suiker is opgelost.

Schil ondertussen de stoofpeertjes. Laat het steeltje eraan en snijdt de kroontjes er (recht) af. Dit is ook handig want dan blijven ze recht staan als je ze serveert.

Als de suiker volledig is opgelost in de muskaatwijn, zet je de peertjes erin. Zorg dat ze zoveel mogelijk onder staan en anders draai je tijdens het koken af en toe. Stoof de peertjes in ± 60 min. gaar. Let erop dat ze wel wit blijven! Als je ze te lang kookt kunnen ze door de kruiden gaan verkleuren.

Neem de peertjes uit de siroop. Zeef de siroop en laat de gezeefde siroop op hoog vuur inkoken tot zeker de helft. Houdt er wel rekening mee dat als de siroop afkoelt hij nog dikker wordt. Laat de peertjes en de siroop afkoelen.

Draai de peertjes een klein beetje door de siroop en serveer met een kaasplankje. De siroop kun je er los bij serveren.

Tip: je kunt de peertjes 1 dag van tevoren maken. Zet dan de afgedekt peertjes in de siroop op een koele plek of de koelkast. De vruchtensalami is ook lekker in combinatie met de stoofpeertjes en een kaasplank.


 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.