Sinaasappel-cognacmarmelade


Deze sinaasappel-cognac marmelade is een van mijn favoriete “jams”. Zelf maak ik deze meestal tegen de feestdagen aan. Hij is tot 1 jaar houdbaar, dus maak ik hem ruim van te voren. Ik vind het namelijk leuk om met het kerstontbijt of brunch zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Hoe meer ik van te voren kan maken hoe makkelijker natuurlijk.

Wel zit er alcohol in, waar ik zelf geen probleem mee heb, maar ik kan begrijpen dat sommige mensen dit niet lekker vinden om bij het ontbijt te nuttigen. Dan is deze marmelade misschien meer geschikt voorbij de brunch of lunch, maar het is wel echt een aanrader! Er zijn niet veel ingrediënten voor nodig, wel kost het even wat tijd om alle sinaasappels te schillen en de partjes tussen de vliezen uit te snijden.


Sinaasappel-cognacmarmelade


Ingrediënten (voor ± 9 potten):

Moeilijkheidsgraad:
Bereidingstijd: ± 1 uur / afkoelen min. 3 uur

 

  • ruim 3 kg perssinaasappels
  • 2 kg geleisuiker
  • 100 ml cognac

Extra:

  • zesteur (rasp)
  • 9 gesteriliseerde potjes (à 250 ml)
  • houten lepel

 

Bereiding:

Steriliseer de potten met warm water en soda en laat uitlekken op een schone theedoek.

Rasp de schil met een zesteur van de sinsaasappels. Schil de sinaasappels en en snijdt boven een grote pan de partjes tussen de vliezen uit, zodat het vocht wordt opgevangen in de pan. Snijdt eventueel nog de partjes kleiner.

Voeg de partjes en de rasp toe aan het vocht in de pan en roer met een houten lepel de geleisuiker erdoor. Breng alles al roerend aan de kook tot de marmelade goed borrelt. Laat 4 min. borrelen en neem de pan van het vuur.

Roer de cognac erdoor en schep de warme marmelade in de gesteriliseerde potten. Draai het deksel goed aan en laat ze omgekeerd 15 min. staan. Draai ze daarna om en laat ze verder afkoelen.

Bewaar de potten op een donkere, koele plek. Ongeopend kun je ze tot 1 jaar bewaren. Zodra ze geopend zijn zijn ze beperkt houdbaar in de koelkast. 

"Food with passion & a smile"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.